Borçelik Yeni Teknolojileri Kullanarak Bakım ve Üretim Kalitesini Kusursuzlaştırıyor

Borusan Grup şirketlerinden Borçelik, “Dijital Bakım Platformu” ile nesnelerin interneti (IoT) makine öğrenmesi ve yapay zekayı üretim hattına entegre ederek kritik ekipmanlarda oluşabilecek istenmeyen ya da plansız olarak gerçekleşebilecek arıza kaynaklı üretim duruşlarının önüne geçiyor, bu sayede duruş ve olası kalite problemlerini ortadan kaldırıyor.

Türkiye’nin en büyük ve en yüksek kaliteli galvanizli çelik üreticisi Borçelik, 2020 senesinde hayata geçirdiği “Dijital Bakım Platformu” ile üretim hatlarındaki kritik ekipmanların yeni teknolojiler ile takip edilmesini ve yapay zeka algoritmaları ile arızaların önlenmesini hedefledi. Kendi geliştirdiği platform ile 25 farklı üretim bölgesinde 142 kritik ekipmana 1491 sensör entegre eden ve bunların takibini gerçek zamanlı olarak gerçekleştiren şirket, bugüne kadar 30’dan fazla arızayı oluşmadan tespit etti, olası ekipman duruşlarını ve kalite sorunlarını önledi. “Kendi bakım ihtiyacını söyleyen ekipmanlar” mottosuyla yola çıkan şirketin bir sonraki hedefi, platformu Gemlik tesisi ve çelik servis merkezinde yaygınlaştırmak.

Start-up mantığı ile hareket etti, kaliteyi üst seviyeye çıkardı

Borçelik Ar-Ge, Dijital Dönüşüm, Bilgi Teknolojileri ve Yönetim Sistemleri İcra Kurulu Üyesi Baran Burat, platformun aynı zamanda İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) risklerini de ortadan kaldırmayı hedeflediğini belirtirken şu değerlendirmede bulundu:

“Borçelik olarak ülkemizin ihracatçı sektörlerini desteklemek bunu da sahip olduğumuz teknoloji sayesinde yeni ve kaliteli malzemeler ile gerçekleştirmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ‘Üretim’, ‘Bakım’ ve ‘Ar-Ge Teknolojileri’ birimlerimiz içerisinden 10 kişilik bir ekip ile geliştirilen ‘Dijital Bakım Platformu’ ile de kaliteli üretimi güvence altına alıyoruz.

İçerisinde yapay zeka, makine öğrenmesi ve IoT kullanılan, farklı sensör tiplerini farklı ekipmanlara entegre ettiğimiz son derece komplike olan bu platformu, çevik proje yaklaşımı ve bir start-up mantığı ile hayata geçirdik. Tamamen Borçelik çalışanlarınca geliştirilmesinden büyük gurur duyduğumuz ve kurum içi tüm uygulamalarımızla tamamen uyumlu olarak çalışan platformumuz aynı zamanda büyük önem verdiğimiz İSG çalışmalarımızı da destekliyor. Tüm çalışanlarımız için sahada daha güvenli bir çalışma ortamı sunmamıza olanak tanıyor.”

Borçelik Akıllı Üretim Teknolojileri Müdürü Saygın Kaçar ise “Üretim hatlarında bakım sürecini ve kaliteyi en üst seviyeye çekmek için hayata geçirdiğimiz projemiz, farklı ekipman ve sensör tiplerini kapsıyordu. Bizleri motive eden önemli noktalardan biri de proses endüstrisine özgü ve farklı ihtiyaçlara yönelik ‘Dijital Bakım Platformu’ kapsamında hazır ürünler yerine kendi yetkinliğimizi ve geliştirmelerimizi uçtan uca kullanmamız oldu. Akıllı Üretim Teknolojileri olarak Ar-Ge ve dijitalleşme üzerine ekosistemimiz içerisindeki diğer ekiplerle birlikte farklı projeler üzerine çalışmaya, şirketimize ve müşterilerimize değer katmaya devam edeceğiz” dedi.




Borçelik Hakkında

Türkiye’nin ilk özel ve en büyük ikinci yassı çelik üreticisi olarak 1990 yılında kurulan Borçelik, faaliyetlerine Türkiye’nin en büyük ve en yüksek kaliteli galvanizli çelik üreticisi olarak devam ediyor. Toplam 1.5 milyon ton üretim kapasitesine sahip Borçelik’in, dünya standartlarında Çelik Servis Merkezi (ÇSM) hizmetlerinin Türkiye’deki ilk uygulayıcısı konumunda bulunan Kerim Çelik markası ise 500 bin ton metal işleme kapasitesi ile çalışmalarını sürdürüyor.

Borusan Holding ve dünyanın en büyük çelik üreticilerinden ArcelorMittal ortaklığı ile 5 farklı lokasyonda çalışmalarını sürdürüyor.

Borçelik Yeni Teknolojileri Kullanarak   Bakım ve Üretim Kalitesini Kusursuzlaştırıyor